NIEUWS     

10 Redenen om te kiezen voor Kortrijk

Guldensporenslag. Broeltorens. De Leie. Centrumstad. Stop de klok!

Neen, Kortrijk samenvatten in vier termen blijkt niet helemaal mogelijk. De stad ademt geschiedenis en creativiteit, maar is ook een bedevaartsoord voor shopping, sport en muziek. En wat leuk is: the best is yet to come. Ook de komende jaren staan nog heel wat vernieuwingen op stapel om Kortrijk nóg meer op de kaart te zetten. Ga je even mee op ontdekking?

Een stad met een rijke historiek

Kortrijk is één van de oudste steden van België. Van de Romeinse nederzetting Cortoriacum langs 1302 groeide het uit tot het hart van de vlasnijverheid. En die rijke geschiedenis, die voel je in de hele binnenstad. Vergaap je op de Grote Markt aan het historisch Stadhuis en Belfort, bezoek de indrukwekkende kerken, slenter door het gezellige Begijnhof en laat je verrassen door de Broeltorens. In het Belevingsmuseum Kortrijk 1302, de nieuwe museale invulling van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, kan je je dan weer laten onderdompelen in de sfeer van de Guldensporenslag.

© Stad Kortrijk

Het bruist hier van de creativiteit

Dat je hier nog zoveel verwijzingen naar het verleden vindt, betekent niet dat Kortrijk oubollig of saai is. Integendeel! De stad staat bekend om haar creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Sinds 2017 is Kortrijk daarvoor erkend door UNESCO, een hele eer. Veel bedrijven uit de regio ontwikkelen en produceren designproducten, en ook organisaties zetten heel bewust in op vernieuwing. En dat voel je!

© Stad Kortrijk

Genieten aan het water

Het stadscentrum wordt doorkruist door De Leie. In de zomer is het dan ook zalig genieten langs het water. Doe een terrasje aan de verlaagde Leieboorden, picknick in het Koning Albertpark, aperitief op Buda Beach, speel waterspelletjes in de speeltuin aan Kortrijk Weide,… Ook een boottochtje behoort tot de mogelijkheden.

© Stad Kortrijk

Levendige culturele scene

De Schouwburg, de Academie, het Conservatorium, bioscopen Budascoop en Kinepolis, de vernieuwde bibliotheek, musea Texture en Abby, kindertheaterfestival Spinrag, Woordfestival Memento, verschillende galerijen,…: in Kortrijk is op het vlak van kunst en cultuur altijd wel wat te beleven.

© Kunstencentrum Buda | Jonas Verbeke

Place to be voor fashionista’s

Wie houdt van winkelen, kan in Kortrijk vast en zeker zijn of haar hart ophalen. Je kan uren shoppen in de verkeersvrije winkelstraten met leuke winkels, conceptstores en boetieks. En pal in de binnenstad vind je ook het hypermoderne winkelcentrum K.

Voetgangers en fietsers zijn koning

Je verplaatst je in Kortrijk vlot en veilig met de fiets, want een groot deel van de stad bestaat uit fietsstraten. De winkelstraten zijn autovrij, dus ook te voet is het hier aangenaam kuieren. Met enkele uitgestippelde wandel- en fietsroutes kan je binnenstad en de deelgemeenten op een leuke manier ontdekken.

© Stad Kortrijk

De stad blijft vernieuwen

Het stadsbestuur investeert volop in het openbaar domein. De laatste jaren is Kortrijk al volledig getransformeerd, maar de komende jaren staan nog heel wat investeringen gepland. Op verschillende plekken in de stad komt er extra openbaar groen, het winkelwandelgebied krijgt een make-over, de stationsomgeving wordt volledig heraangelegd, het Casinoplein wordt een groen Theaterplein en de Leieboorden langs de Dolfijnkaai worden verlaagd.

© Stad Kortrijk

Uren zwem- en sportplezier

De sportinfrastructuur in Kortrijk is top. Bij LAGO Kortrijk Weide beleef je een spetterende (halve) dag met het ganse gezin. Je glijdt hier naar beneden van de langste wildwaterbaan van de Benelux. Kortrijk kan ook uitpakken met enkele fantatische skateparken, klimzaal Blueberry Hill, een kano- en kajakclub, en natuurlijk nog heel wat andere sportclubs en sportcentra.

© Stad Kortrijk

Hotspot voor muziekliefhebbers

Kortrijk is dé muziekstad van West-Vlaanderen. Het is de heimat van bands als SX, Goose en Balthazar. Voor concerten kan je terecht in de Schouwburg, de Concertstudio, muziekcentrum Track en De Kreun. Hou je van hardrock en metal? Dan is het jaarlijkse Alcatraz-festival echt iets voor jou!

© Wilde Westen | Noor Vandendriessche

De bevolking groeit

Kortrijk is populair, en dat zie je aan het aantal inwoners. Over enkele jaren zal Kortrijk wellicht de kaap van 80.000 inwoners overschrijden. Dat creëert een nieuwe dynamiek, met een recordaantal jonge mensen die zich in de stad vestigen. Het stadsbestuur omarmt die groei, en ziet kwaliteit, leefbare wijken en stadsvernieuwingsprojecten als speerpunten voor de komende jaren. Hier een woning kopen, is dus een slimme investering!

© Stad Kortrijk

Kortom: natuur, cultuur, ontspanning en erfgoed, Kortrijk heeft het allemaal. Compact, groen en gezellig! Bezocht je de stad nog niet? Plan dan zeker een trip en ervaar zelf waarom Kortrijk de titel van ‘erfgoedstad’ meer dan waardig is. Overtuigd van Kortrijk en op zoek naar een woonst? Neem dan zeker kijkje in ons aanbod.